από | Ιούν 1, 2021

Οι 8 κατηγορίες που βγαίνουν στη σύνταξη με αυξήσεις έως 80%

Reading Progress:

Έτσι μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν ήδη θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και την 30/11/2023, μπορεί να προτιμήσει να συνταξιοδοτηθεί εντός του έτους αυτού, προκειμένου να τύχει αυτής της ευνοϊκής συνταξιοδοτικής μεταχείρισης, η οποία δεν θα ισχύει για τη συνταξιοδότηση εντός του 2024.

Ευνοημένοι με αύξηση σε σύνολο 80% είναι οι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και παράλληλα ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία, λόγω της προσαύξησης που έχουν στη σύνταξή τους εξαιτίας των αυξημένων εισφορών που καταβάλλουν.

Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι λαμβάνουν υψηλότερο ποσό, καθώς στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη.

Για όσους συνταξιοδοτούνται από 1/1/2023 και εφεξής εφαρμόζονται οι αρκετά αυξημένοι ετήσιοι δείκτες μεταβολής μισθών, οι οποίοι επιφέρουν σημαντική αύξηση των συντάξιμων αποδοχών, επί των οποίων υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη.

Για όσους ασφαλισμένους έχουν καταβληθεί εισφορές ανώτερες των προβλεπόμενων στο ΙΚΑ δηλαδή 20% επί των μεικτών αποδοχών για εργοδότη και εργαζόμενο, χορηγείται προσαύξηση στη σύνταξη που υπολογίζεται σε 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα που υπερβαίνει τις αντίστοιχες εισφορές του ΙΚΑ για κύρια σύνταξη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με Τα Νέα,  σημαντική αύξηση, ακόμη και πάνω από 7,75% που αντιστοιχεί σε αυτή των παλαιών συντάξεων που καταβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2023, θα έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι εφόσον υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του έτους.

Η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος έχει ως αποτέλεσμα οι συντάξιμες αποδοχές των υποψηφίων συνταξιούχων να υπολογιστούν για τα έτη από 2002 έως και 2022 με βάση το 9,6%, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης.

Παράλληλα και η εθνική σύνταξη αυξάνεται κατά 7,75%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέες συντάξεις να είναι υψηλότερες από τις παλαιές, ακόμη κι αν έλαβαν το σύνολο της αύξησης.

Από 1/1/2024 θα ισχύσει η θεσμοθετημένη ετήσια αύξηση στο ΄συνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα ανέλθει σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 4%.

Δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι υφιστάμενες συντάξεις θα παίρνουν το 50% της αύξησης  από το άθροισμα του ετήσιου πληθωρισμού και της ανάπτυξης με ετήσια ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό στο 5% η αύξηση των συντάξεων για το 2024 υπολογίζεται στο 4,5%.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο